5 tips til å skape din egen fargepalett

1. Begynn med å velge en hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge
velge en hovedfarge, en aksentfarge og en kontrastfarge. Du kan gjerne bruke flere av hver, spesielt når det gjelder aksentfarge og kontrastfarge.

Hovedfargen er fargene du velger som base i boligen, og som brukes på de store flatene som vegg, gulv og tak. De er gjerne mer nøytrale farger, men behøver ikke være det om man ønsker et sterkt uttrykk. det er lurt å velge seg én farge først, og deretter velge farger som passer til denne i resterende deler av boligen. Da får man en helhetlig palett, hvor rommene flyter fint sammen.

Aksentfarger er den du bruker på detaljer og tekstiler, samt kunst og pynt. Disse fargene brukes for å fremheve hovedfargen, og er dermed ofte lik i nyansen som hovedfargene, eller går ton-i-ton. Aksentfargene skaper en rød tråd i interiøret og gir et gjennomtenkt uttrykk.

Kontrastfarger brukes på ett eller få elementer, eksempelvis en vase, en puff eller en stol. Kontrastfargen bør være sterk og skille seg ut fra de resterende fargene. Den kan gjerne være litt crazy, så ikke vær redd for å eksperimentere.

2. Hent fargeinspirasjon fra et element
Når man skal sette sammen en fargepalett er gode tips å ta utgangspunkt i et element man synes er fint. Dette kan f.eks. være et maleri, et tekstilmønster eller en flis. Om du har arvegods, møbler eller annet du liker spesielt godt er det mulig å plukke ut fargetoner som brukes for å velge ut andre elementer i rommet. På denne måten kan en gjenstand med sentimental verdi være utgangspunkt for din fargepalett.

3. Ikke glem taket
Taket blir nå sett på som den femte veggen, men det er mange som glemmer det når de tenker på farger. Det er fullt mulig å male eller tapetsere taket, på samme måte som vegger. En kan godt velge samme farge i taket som på veggene, ettersom dette skaper en myk og naturlig overgang, samtidig som å skape en illusjon av større takhøyde.

Taket kan også males i en kontrastfarge, eller en farge som går ton i ton med veggfargen. Dersom man velger samme farge eller ton i ton kan det være gøy å male listverk og dører i høyglans, mens tak og vegger holdes matte. Har man et spesielt listverk hjemme kan det å male dette i en kontrastfarge eller ton i ton også gi et spennende uttrykk.

4. Siste finish og styling
Kronen på verket når man har pusset opp et rom er finish og styling. Dette er når vegger og gulv, møbler og belysning er på plass, og det siste som mangler er å gjøre det personlig med pynt, detaljer og kunst. Her vil man bruke aksentfarger og kontrastfarger for mer spill i rommet. Å bruke ulike tekstiler og materialer på detaljene vil også krydre den totale fargepaletten.

Å ha det stilrent og minimalistisk er lekkert, og monokromt er kult. Men det viktigste er at det ikke blir kjedelig og flatt.

arkivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s